Home » News, Sustainability

Eco-friendly energy recycling plant to save taxpayers £250m

1 October 2012 No Comment

Approval has been give for the construction of a new ‘pioneering’ energy recovery facility in Staffordshire, thebusinessdesk.comreports.

The facility, which will be situated in Four Ashes, South Staffordshire, should save taxpayers £250 million ‘during its life-cycle’, according Staffordshire County Council. Additionally, it should help the council eventually achieve its aim of sending no waste to landfill sites.

Environmentally friendly roof

Naturally, the plans have been designed to incorporate eco-friendly features, including insulated building cladding and a ‘living roof’ with grass, flowers and moss.

living-green-roof

Image source

Building plans incorporate eco-friendly features

Costing £163 million, work on the structure has already commenced and should be finished by December 2013. When complete, the facility will stand 40 metres tall, with chimneys reaching 80 metres. It will comprise offices, meeting rooms, a visitor centre and control rooms.

When operational, the facility will be able to generate enough electricity annually to power 38,000 homes, purely through the treatment of 300,000 tonnes of household waste. The huge savings will be made as the waste will not have to go to landfill sites.

Recycling and the environment

recycling-plant-2

Veolia Environmental Services, who is overseeing the project with the council, plan to get local schools, householders and businesses involved, to teach them about recycling and the environment. It will also be planting trees and helping to fund community improvement projects such as a revamp of a church hall.

Working closely with BREEAM

Veolia project manager, Chris Swanwick told premierconstructionnews.com: “

We are working very closely with BREEAM at the moment and we have achieved a very good rating for the facility. The most obvious environmentally friendly feature is the roof, whilst we are also water harvesting all of the water from the roof for the toilets using siphonic drainage.”

Author: Elizabeth Smythe  Date Written: 28 September 2012

Leave your response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.